Creatia bogata a lui Tibor Ernö s-a bucurat de-a lungul timpului de aprecierea celor care au scris despre opera sa si i-au subliniat, in paginile ziarelor, trasaturile distincte si modernitatea, incepand chiar cu prima lui expozitie personala importanta de la Oradea, din 1907 (…). Atent la schimbarile din arta europeana, dar fara a abuza de modernitate, Tibor Ernö a fost un impresionist care nu a renuntat la compozitia gandita riguros, nici la desenul prin care a conturat sugestiv constructiile, formele statice in dialog cu cele in miscare. (…) Activitatea artistica intensa, aprecierea de care s-a bucurat din partea colectionarilor si a iubitorilor de arta, de la prima expozitie si pana astazi, cronicile elogioase, atat de numeroase, cu prilejul expozitiilor sale considerate evenimente, modul in care a asimilat influente pentru ca tablourile create sa primeasca amprenta personalitatii sale, a fiintei sale, impun aparitia unei carti despre creatia artistica a pictorului oradean. – Maria Zintz
Monografia trilingva (in romana, engleza si maghiara) semnata de Maria Zintz urmareste parcursul si evolutia artistica a lui Tibor Ernö, de la studiile la Academia Julian de la Paris, in prima decada a secolului XX, pana la sfarsitul tragic la Dachau, in 1945, cu noua zile inainte de eliberarea lagarului.
Nascut la Oradea, in 1885, Tibor Ernö a studiat la Budapesta si la Paris. A expus la Budapesta, Paris, Stockholm, Oslo, Copenhaga, Debrecen, Subotica, in mai multe orase transilvanene, precum si la Bucuresti. A facut numeroase calatorii de studii, pictand in Bretania, Belgia, Roma, Venetia si Balcic.
Cod: 9789735776824