Principalul merit al studiului lui Robert Cincu este atentia la detalii, la cronologie, pasul prudent in lectura. Uneori, el seamana unui entomolog privind cu lupa forme de viata distante si straine. Din aceasta constructie de istorie a ideilor literare se detaseaza, insa, mai degraba un portret de grup al criticii romanesti a unei epoci, si mai putin o teorie romaneasca (niste teorii ?) ale postmodernismului. in grupul respectiv se regasesc si artistii (al caror talent compenseaza sugestiv-instinctiv lipsa de informatie), si universitarii flamanzi dupa referintele occidentale la care accesul lor era in cel mai bun caz dificil (si cu care dialogul lor era imposibil), dar si creatorii de opinie (carora nici o tema nu le este straina); exista, in fine diletantii de serviciu. Cu aplicatie, dar si cu ironie, autorul le gaseste, tuturora, locul, masura si contextul adecvat.
Ioana Bot
Postmodernismul a agitat lumea culturala de la noi vreme de cateva decenii. Manifestate cu un decalaj rezonabil fata de viata palpitanta din Occident a conceptului, energiile din jurul diferendului postmodern se sting incet dupa anul 2000. La o alta distanta rezonabila, cartea de fata reia postmodernismul romanesc ca peisaj teoretic cristalizat in propria sa istorie. Arheolog minutios, comentator detasat, interpret fin, Robert Cincu scrie o monografie de reala valoare pentru cultura academica si literara autohtona, dar si un eseu foarte interesant de la distanta reflexiva a contemporaneitatii.
Rares Moldovan
Cartea de fata constituie nu doar un debut editorial, ci si primul studiu despre postmodernismul romanesc intru totul lipsit de parti-pris-uri generationiste sau regionaliste. Robert Cincu isi insceneaza o postura de outsider pentru a aborda cu egala distanta critica frictiunile ardente dintre saizecisti, optzecisti si nouazecisti, dupa cum lipsit de complexe se dovedeste si cand mediaza principalele litigii teoretice referitoare la schimbarile de paradigma culturala din Romania ultimelor decenii ale secolului al XX-lea. Rezulta o istorie a postmodernismului autohton mult mai frugala sau mai friabila conceptual decat au lasat impresia numele si energiile intelectuale implicate in dezbatere, dar cu atat mai provocatoare pentru intelegerea echilibrata a manierelor in care s-a scris (despre) literatura romana postbelica si contemporana.
Cosmin Borza
ISBN: 9786069510391