Mostenirea lui Stalin in Romania. Regiunea Autonoma Maghiara, 1952–1960 PDF

5/5
Autor: Stefano Bottoni
ISBN: 9789735072056
Editura: Humanitas
Vezi cartea Mostenirea lui Stalin in Romania. Regiunea Autonoma Maghiara, 1952–1960 PDF scrisa de autorul Stefano Bottoni in libraria ta de carti online favorita. Cartea aceasta a fost publicata in octombrie 2021 de catre editura Humanitas in limba Romana, are 508 pagini si coperta Paperback.

Pretul Recomandat

69 Lei
Pretul cartii Mostenirea lui Stalin in Romania. Regiunea Autonoma Maghiara, 1952–1960 este de aproximativ 69lei, insa acesta depinde de libraria selectata si promotiile acesteia.

*** Pretul cartii poate sa varieze si depinde de oferte si promotiile curente a librariei online selectate.

Rezumat Mostenirea lui Stalin in Romania. Regiunea Autonoma Maghiara, 1952–1960

Regiunea Autonoma Maghiara este un subiect aproape necunoscut publicului larg. Cum a fost creat, cum a functionat si cum a fost abandonat un experiment sovietic, gandit de liderii de la Kremlin in frunte cu insusi Stalin – o regiune cu autonomie pe criterii etnice situata in inima Romaniei, locuita in proportie covarsitoare de secui, inapoiata economic, orientata cultural si istoric inspre Ungaria si neincrezatoare si in marele frate sovietic, si in guvernul de la Bucuresti? Ce urmareau sovieticii? Cum trebuiau definiti maghiarii din Transilvania: minoritate nationala sau nationalitate conlocuitoare? Ce simteau secuii? Care au fost relatiile locuitorilor regiunii cu Ungaria? Ce atitudine au avut autoritatile romane? Cum se desfasura viata economica, politica, sociala, culturala in R.A.M.? De ce si cum a fost desfiintata aceasta entitate?

Stefano Bottoni a realizat aceasta prima cercetare monografica a Regiunii Autonome Maghiare prelucrand – intr-un stil din care nu lipsesc ironia ori dramatismul – cele mai recente surse de arhiva romanesti, maghiare, sovietice si britanice (inclusiv izvoare istorice si monografice locale).

Autonomia teritoriala analizata aici n-a fost un concept traductibil prin terminologia actuala; functia ei a fost alta. Cum Romania a trebuit sa urmeze modelul sovietic de impartire administrativa si teritoriala, R.A.M. n-a insemnat un teritoriu independent, o entitate si o administratie separate de statul roman; dimpotriva. Conducerea comunista romaneasca a preluat spiritul si litera contributiei lui Stalin la modificarea proiectului de constitutie: ideologia socialista era mai usor de acceptat si mai putin straina daca li se adresa oamenilor in limba materna. in conceptia lui Stalin, autonomia a fost utilizata drept principiu de conexiune, de formare a unei constiinte socialiste mai puternice.

ISBN: 9789735072056

Carti scrise de Stefano Bottoni

Poti oricand vedea si alege alte carti din librarii online scrise de catre Stefano Bottoni sau din categoria stiinte umaniste.
Autor(i): Stefano Bottoni
Traducator(i):
Cod: 9789735072056
Editura: Humanitas
Limba: Romana
Anul aparitiei: octombrie 2021
Numar pagini: 508
Coperta: Paperback
Categorie: Carte non-fictiune
Sub-Categorie: stiinte umaniste

Intrebari Frecvente

Cartea a fost scrisa de catre Stefano Bottoni. Vezi mai multe carti scrise de acest autor(i).
Cartea a fost publicata in octombrie 2021. Vezi si alte editii disponibil la carti similare.
Pretul cartii este de aproximativ 69lei. Acesta poate varia in functie de ofertele si promotiile fiecarei librarii in parte.
Cartea are 508 pagini. Poti alege oricand o carte similara din aceasi gama de carti.