Fii stapan pe viata ta! Tehnici active pentru a interactiona cu ceilalti si a-ti trai viata asa cum doresti / Pulling Your Own Strings: Dynamic Techniques for Dealing with Other People and Living Your Life As You Choose de Wayne W. Dyer este o pledoarie pentru a-ti trai viata asa cum vrei tu, nu asa cum ar vrea altii, pentru a avea curaj sa iti asumi intotdeauna faptele si vorbele, chiar daca acestea nu vor fi de fiecare data pe placul celor din jurul tau si pentru a prinde aripi sa infaptuiesti lucruri marete, incetand sa te mai limitezi la lucruri marunte.
Aceasta este adevarata bucurie in viata, sa servesti unui scop pe care il recunosti ca fiind maret; […] sa fii o forta a Naturii, nu un jalnic ghemotoc mic si egoist de lipsuri si nevoi, care se plange din cauza ca lumea nu se dedica fericirii sale. (George Bernard Shaw)
Fii stapan pe viata ta! este o carte despre si pentru fiecare dintre noi, pentru ca, cu totii ne confruntam pana la urma cu dificultati in viata de zi cu zi si fiecare dintre noi ne-am dori sa ne gestionam relatiile cu cei din jur mai bine decat o facem in prezent. O carte care le va fi insa deosebit de utila tinerilor aflati la inceput de drum, pentru ca le va oferi ocazia sa aleaga abordarea corecta in viata.
Farmecul cartii si ceea ce te va tine lipit de ea pana la ultima pagina este faptul ca te ajuta sa te cunosti mai bine pe tine insuti, aratandu-ti totodata cum sa corectezi acele comportamente care iti pun frana si te impiedica sa traiesti asa cum ti-ai dori.
Astfel, pe tot parcursul cartii vei descoperi studii de caz si strategii pentru: a infrunta marii victimizatori, pentru a relationa cu ceilalti de pe o pozitie caracterizata prin putere personala si incredere in sine; pentru a nu te mai lasa victimizat de aluzii la trecut; pentru a nu te mai lasa comparat cu altii; pentru a le arata celorlalti cum vrei sa fii tratat; pentru a nu mai fi o victima a institutiilor; pentru a nu te mai lasa sabotat de propriile ganduri nerealiste si pentru a nu te mai lasa deturnat de prima nereusita.
Cartea este impartita in 10 capitole, dupa cum urmeaza: Capitolul 1: Cum sa te declari non-victima
in acest capitol autorul jongleaza cu termeni precum victima, control, manipulare si libertate pentru a te face sa intelegi ca de fiecare data cand nu-ti traiesti viata exact asa cum ti-ai dori, esti o victima. Pentru ca oamenii liberi: Refuza, pur si simplu, sa se lase condusi de toanele celorlalti si isi ghideaza eficient si discret viata. Persoanele acestea se bucura de libertate in raport cu definitiile de rol, care afirma ca trebuie sa se comporte intr-un anumit fel doar pentru ca sunt parinti, angajati, americani sau adulti si-atat. Daca nu te incadrezi in aceasta definitie inseamna asadar ca esti o victima, iar autorul iti va furniza aici mai multe modalitati prin care sa te eliberezi si sa te declari o non-victima.
Tot aici vei afla si unde isi are originea tendinta noastra de a ne lasa dirijati si controlati de ceilalti, dar si: – cuvinte sau expresii prin care tu insuti ceri sa fii transformat in victima; – care sunt asteptarile unei non-victime si de ce nu reusim sa fim altfel decat diferitele etichete care ni se pun cei din jur; – cate ceva despre cele sase categorii de victimizatori tipici carora le poti cadea prada: familia, slujba, figurile autoritare si profesionistii, birocratii, contopistii de pretutindeni si tu insuti; Capitolul 2: Comportamente pline de tarie interioara
Dupa ce vei face un test cu 21 de intrebari care te va ajuta sa afli daca ai un comportament caracterizat prin tarie sau prin slabiciune, sau daca esti o victima sau un om liber, autorul iti dezvaluie ce inseamna cu adevarat sa ai un comportament caracterizat prin putere launtrica, dar si care sunt piedicile pe care oamenii si le pun cel mai adesea singuri.
Autorul iti va oferi aici o multime de argumente pentru a-ti demonstra ca frica este neintemeiata, dezvaluindu-ti totodata si care este antidotul impotriva fricii.
Dar mai mult decat atat, acest capitol te va incuraja sa faci lucrurile pe care ti le doresti si pentriu a-ti infrunta temerile, care, pana la urma, sunt cat se poate de normale. Considera-te tu pe tine important, si vei vedea ca si ceilalti te vor privi la fel!
Tot aici vei gasi, exemple de dialoguri si tehnici specifice, pentru un comportament plin de tarie in imprejurari precum: un interviu de angajare; atunci cand cineva face ceva ce te deranjeaza; cand un copil nu te asculta; cand vorbesti cu superiori ierarhici; la restaurant, cand esti suprataxat sau la un service auto.
Cu siguranta ca te vei regasi in cel putin 2-3 astfel de situatii si ca vei decide sa te comporti cu totul altfel pe viitor.
Capitolul 3: Elibereaza-te de ceea ce s-a terminat sau nu mai poate fi schimbat Este imposibil ca ceva atat de natural, de necesar si de universal ca moartea sa fi fost creat de Providenta ca un rau aruncat asupra omenirii. (Jonathan Swift) Unii oameni se pricep de minune sa isi traiasca viata, fara a se sinchisi prea mult de ce a fost sau de ce va fi, in timp ce altii se pricep de minune sa se vaicareasca in legatura cu orice: trecut, prezent sau viitor. Acest capitol te va convinge ca nu merita sa te vaiti pentru ceva ce deja a trecut si nici in legatura cu lucrurile pe care nu le poti controla.
De asemenea, vei invata sa-i infrunti pe cei care vor incerca sa te impiedice sa iti urmaresti propriile interese, amintindu-ti de faptele tale din trecut, folosind nimic altceva decat cuvintele. Totodata vei invata sa renunti la ideea ca altcineva este responsabil pentru ceea ce simti, faci sau nu faci in prezent si sa folosesti recomandarile autorului pentru a-i infrunta pe oamenii care intentioneaza sa te arunce in mlastina aluziilor la trecut.
Capitolul 4: Evita capcana comparatiei
Spiritele marete s-au ciocnit mereu de opozitia violenta a mintilor mediocre. (Albert Einstein) Raspunde la cele 10 intrebari ale testului cu care incepe acest capitol pentru a afla daca esti o victima a obiceiului de a te compara cu altii pentru a hotari cum sa-ti traiesti viata. Daca raspunsul este afirmativ, continua lectura pentru a afla cum sa scapi de aceasta meteahna si pentru a te convinge ca obiceiul de a permite sa fii comparat cu altii este la fel de nociv. Citeste studiile de caz prezentate de autor referitoare la oameni care au refuzat sa se lase comparati cu altii si cum au facut-o si invata de la ei! Descopera tot aici si alte capcane comune atunci cand vine vorba de comparatii.
Capitolul 5: Cum sa devii eficient in mod discret, fara sa te astepti ca ei sa inteleaga Testul de la inceputul acestui capitol iti va arata cat de discret si de eficient esti acum. Sa fii eficient in mod discret inseamna sa nu trebuiasca sa te dai mare in fata semenilor cu victoriile tale. in schimb, daca simti ca trebuie sa le demonstrezi altora in fiecare clipa de ce esti tu in stare, vei deveni in mod sigur o victima. Prin urmare, invata sa iti rezolvi problemele asa cum crezi tu ca e mai bine pentru tine, fara a te simti dator sa te justifici in fata celorlalti de ce ai ales sa faci un anumit lucru intr-un fel sau altul si impaca-te cu ideea ca nu vei fi niciodata inteles de toata lumea.
Daca in schimb simti nevoia sa iti justifici actiunile in fata altora (incercand tot timpul sa-i faci sa te inteleaga) sau daca incerci mereu sa-ti dovedesti valoarea (prin comportamentul si vorbele tale), atunci esti o victima a maladiei numite ineficienta zgomotoasa. Autorul va exemplifica aici unele dintre cele mai obisnuite forme de victimizare prin mimarea neintelegerii, dar si cateva strategii eficiente pentru a scapa de aceasta maladie.
Capitolul 6: Arata-le celorlalti cum vrei sa fii tratat Noi dictam felul in care ne trateaza ceilalti! Daca permitem sa fim luati peste picior, vom fi luati peste picior. Daca permitem sa fim controlati, vom fi controlati. Daca nu impunem nicio limita in relatia cu cei din jur, nu trebuie sa fim surprinsi ca cei din jur isi permit prea multe in ceea ce ne priveste.
Asadar, autorul iti va arata in aceasta sectiune a cartii ca, prin comportamente creative, ii putem convinge pe ceilalti sa ne trateze asa cum ne dorim. Studiile de caz din acest capitol spun povestea unui sot abuziv si a modului in care sotia lui hotaraste sa-l infrunte; a unui sot nemultumit de modul cum se comporta sotia lui in clipele de intimitate; sau a unui alcoolic si a asteptarilor nerealiste pe care le avem de la astfel de persoane.
Descopera cele 17 categorii de oameni carora le permiti de obicei sa te victimizeze, si retine ca, intotdeauna, ai asupra reactiilor tale si a obiceiurilor altora mult mai mult control decat crezi. Dupa cum vei vedea, istoria este plina de exemple care arata ca daca permiti sa fii persecutat si nu opui rezistenta, atunci vei fi manevrat. Strategiile propuse de autor pentru a-i invata pe ceilalti cum vrei sa fii tratat sunt foarte practice si usor de aplicat. Nu ezita sa le folosesti!
Capitolul 7: Sa nu pui niciodata loialitatea fata de institutii si principii mai presus de loialitatea fata de sine E timpul pentru un nou test! Cele 12 intrebari despre tine si comportamentul tau fata de institutii si principii iti vor dezvalui daca faci parte din categoria celor care pun loialitatea fata de o institutie mai presus de loialitatea fata de sine si de implinirea personala. Daca raspunsul este afirmativ, atunci inseamna ca probabil ai inteles gresit notiunea de loialitate.
Tot aici vei descoperi cateva adevaruri triste despre societatea in care traim si care te vor face sa-ti regandesti intregul mod de a trai, dar si cele sase tipuri de comportament care duc in mod sigur in timp la distrugerea relatiilor personale, pun presiune emotionala extrema pe tine insuti si, cel mai rau, iti distrug corpul. Autorul iti va furniza in acest sens cateva strategii pentru a nu mai fi sclavul institutiilor pe care le deservesti si pentru a te bucura mai mult de viata.
Capitolul 8: Fa distinctie intre ganduri si realitate
Multi dintre noi sunt atat de preocupati sa analizeze viata, incat, aproape ca nu mai reusesc sa o traiasca. Devin astfel victime ale propriilor ganduri si convingeri pe care le au in legatura cu realitatea, fiind de multe ori orbi in fata adevaratei realitati. Autorul exemplifica aici o serie de ganduri pe care multi dintre noi le nutrim in legatura cu lumea exterioara si care nu fac altceva decat sa ne puna piedici in a ne bucura de ceea ce conteaza cu adevarat.
si pentru a te convinge de faptul ca mintea ne este influntata de lucruri care nu exista de fapt, autorul realizeaza aici o lista cu lucruri care nici nu exista in realitate si la care noi avem tendinta sa ne raportam. in plus, vei invata sa folosesti mintea linistita in tot ceea ce vei intreprinde si te vei familiariza cu cateva tehnici eficiente pentru a elimina gandurile toxice. Viata e frumoasa doar daca esti si tu de acord cu acest lucru.
Capitolul 9: insufletire creativa, in orice situatie
Sunt adeptul unui crez caruia nu-i datorez mult, dar ii datorez tot putinul pe care l-am avut vreodata: acela ca, daca ai un talent obisnuit si o perseverenta extraordinara, toate lucrurile devin realizabile. – Sir Thomas Fowell Buxton Viata nu decurge mereu cum ne-am dori. Ceea ce ne dorim foarte mult la un moment dat, intarzie sa se intample, iar greseala pe care o fac cei mai multi dintre noi in astfel de situatii este ca refuza sa se bucure de orice altceva bun se mai intampla intre timp. Acest capitol te va ajuta sa vezi mereu partea plina a paharului si sa convertesti adversitatile in oportunitati. De asemenea te va ajuta sa vezi ca lucrurile se pot realiza in mai multe moduri si ca poti ajunge la obiectivul scontat chiar daca calea aleasa de tine a fost gresita, dar si ca, uneori, cand cei din jur par a nu se ridica la nivelul asteptarilor tale, problema poate fi chiar la tine, nu la ei.
Tot aici vei descoperi o serie de exprimari prin care tu singur iti oferi scuze fara temei pentru a renunta la o activitate care iti provoaca o oarecare teama, in loc sa gasesti noi modalitati prin care ai putea sa realizezi ceea ce ti-ai propus, dar si cateva studii de caz in care vei vedea cum comportamentul plin de insufletire creativa a invins victimizarea.
Capitolul 10: Victima sau invingator?
Acest capitol te va ajuta sa stabilesti cu exactitate care este starea ta actuala. Autorul iti propune un chestionar cu 100 de intrebari in care se regasesc 100 cele mai comune situatii in care oamenii devin adesea victime. Raspunde si afla daca esti o victima sau un invingator!
invingatorilor le transmitem felicitari, in timp ce pe victime le rugam sa mediteze o clipa la cuvintele autorului din inchierea acestei carti: in fiinta ta zace puterea de a renunta la statutul de victima. Tu decizi: fie iti iei fraiele in maini si te bucuri sa fii stapanul scurtei tale vieti aici, pe Pamant, fie ii lasi pe altii sa te manevreze si-ti traiesti viata trist, ramanand la mana victimizatorilor din lumea aceasta. Daca le permiti, ei vor intra in scena bucurosi; insa daca nu cedezi, jocul victimizarii se va incheia cu totul in ceea ce te priveste.
ISBN: 9786069137864