FINALIST AL PREMIULUI BAILLIE GIFFORD PENTRU NONFICtIUNE 2018
Ca doua picaturi de apa prezinta o perspectiva profund originala asupra a ceea ce transmitem de la o generatie la alta. Charles Darwin a jucat un rol crucial in transformarea ereditatii intr-o problema stiintifica, dar, cu toate acestea, tentativa sa de a oferi un raspuns s-a soldat cu un esec spectaculos. Nasterea geneticii la inceputul anilor 1900 a parut sa faca exact asta. Treptat, oamenii si-au tradus vechile notiuni despre ereditate in limbajul genelor. Pe masura ce tehnologia de studiere a genelor a devenit mai ieftina, milioane de oameni si-au comandat teste genetice care sa ii aduca aproape de parinti lipsa, de stramosi indepartati, de identitati etnice…
Dar, ne spune Zimmer, ereditatea nu se refera doar la genele care trec de la parinte la copil. Ereditatea continua in corpul nostru, pe masura ce o singura celula se transforma in miliarde de celule care ne formeaza trupul. Spunem ca mostenim gene de la stramosii nostri folosind un cuvant care se referea pe vremuri la mosii si regate , dar mostenim si alte lucruri care inseamna la fel de mult sau mai mult pentru viata noastra, de la microbi la tehnologiile pe care le folosim pentru a ne face viata mai usoara. Avem nevoie de o noua definitie a ereditatii si, prin intermediul explicatiilor elocvente si al talentului de povestitor al lui Carl Zimmer, acest volum, adevarat tur de forta, ne-o ofera.
impletind cercetari stiintifice vechi si actuale, propria experienta cu cele doua fiice ale sale si tipul de relatare jurnalistica de asteptat de la unul dintre cei mai buni ziaristi de stiinta, Zimmer dezvaluie intrebari referitoare la bioetica ce au nevoie urgenta de raspunsuri de la noile tehnologii biomedicale, dar si ipoteze cunoscute despre cine suntem cu adevarat si despre ce putem transmite viitoarelor generatii.
ISBN: 9786063374029